Tiden går minst lika fort i Schweiz…

Ibland får jag frågan ”Vad gör du om dagarna?” Jag får dröja lite på det svaret. Inte för att det saknas svar utan mer för att det är svårt att veta var jag ska börja. Det är så många olika saker som händer hela tiden och det varierar över tid. Jag vet bara att det känns som att jag vaknar och för att det helt plötsligt är dags att gå och lägga sig igen. Där emellan har det hänt tusen saker och det finns tusen saker kvar till nästa dag.

De som flyttat utomlands och lever expatliv vet exakt hur det är, inte minst i början. Vänner som genomgått samma process har berättat och delat med sig av sina upplevelser och det har verkligen varit skönt att ha med sig. Det har också varit skönt att trösta sig med när allt bara känts som en enda lång period av mental korvstoppning. Det tar minst ett år att komma in i allt fick vi höra. Jag hade svårt att ta in det då men nu förstår jag precis vad de menar. Allt från det mest simpla som vilken mjölk du ska köpa till att hitta och lokalisera sig, förstå dig på byråkratin, lära dig det nya skolsystemet etc. Allt sådant kräver oväntat mycket energi. Bara mängden skolmöten jag varit tvungen att gå till på är ofattbart många och nästa tisdag har jag de första kvartsamtalen inbokade för alla tre barnen, närmare bestämt 14 stycken inom loppet av 5 timmar. Jag hoppas att de serverar starkt kaffe den dagen. Det är tur att vi är vana i våra olika roller, Anders och jag. Han reser och fokuserar stenhårt på att få ihop till brödfödan medan jag sköter all markservice. Vi bara fortsätter som vanligt med andra ord.

Jag har också velat fokusera på att få iordning vårt hem så snabbt som möjligt. Det har känts extra viktigt att skapa en lugn och trygg hemmiljö för barnen som redan genomgår stora förändringar och fortfarande måste handskas med mycket nytt. Det känns därför extra viktigt att de fått rum de trivs i så att de kan komma hem och landa efter dagens alla utmaningar. För mig del har det arbetet handlat om allt ifrån otaliga besök på IKEA, Hornbach och liknade butiker till att anlita hantverkare, elektriker, rörmokare etc. Bortsett från alla de saker jag själv släpat hem, burit runt och monterat ihop har jag sökt hjälp för alla de saker som varit mig övermäktiga.  En av de som hjälpt mig mycket och som jag tidigt fick kontakt med var Fulvio. En något retsam och korpulent liten herre i övre medelåldern. Italienare till sitt ursprung men uppväxt i Schweiz och lyckligtvis tysktalande. Jag hittade honom tack vare mina flitiga besök på möbelvaruhuset Pfister där mamma och jag åt lunch, fixade möbler och hängde alltför ofta de första veckorna. Så pass att personalen utbrast, ”Idag igen?” när de såg oss. Jag hade bråttom med att få hem våra sängar innan resten av familjen skulle komma ner men Pfister hade ingen möjlighet att hjälpa mig med tillräckligt snabb leverans. Mannen som ordnade med mina beställningar tipsade om sin vän Fulvio och med hans hjälp fick vi allt levererat, monterat samt allt emballage bortforslat (inkl alla våra 140 tomma flyttlådor) bara några dagar senare.

Sammanlagt har nog Fulvio hängt hos oss i ett par veckor och han är den perfekta allitiallon. Han är aldrig mer än ett samtal bort och han har arbetat helger, kvällar och till och med söndagar för att hjälpa oss att komma iordning. Vi har kommit att prata en hel del om livet, det hinner man när man hänger med en person så ofta. Vi började till och med tjafsa om hur det skulle möbleras och var våra tavlor skulle hänga.  Det brukar sluta med att Fulvio får som han vill. Han kallar mig föga smickrande för ”ein besonderes Frau” men får tillbaka med samma mynt. Det har blivit en jargong mellan oss. Han är egentligen ganska påfrestande mellan varven men ändå är han vår mycket uppskattade lille hustomte. Jag är väldigt tacksam att jag har någon att ringa och be om hjälp när det kniper.

Ibland får jag också frågan om det är något jag saknar hemifrån. Såklart saknar jag familj och vänner men annars är det faktiskt inget speciellt som jag saknar. Det mesta jag behöver har jag funnit här i samma eller bättre versioner. Säkert dyker det upp saker jag kommer att sakna med tiden men ännu är det inget stort problem. Det är ändå lite anmärkningsvärt då jag har en hel del specifika krav och önskemål, särskilt när det kommer till livsmedel. Först och främst vill jag handla närodlat och ekologiskt. Kan jag inte få båda försöker jag tänka på hur produkten odlas, tillverkas och försöker ta ett beslut som jag tror ger minst möjliga skada. I andra hand letar jag ofta efter alternativ till mejeriprodukter och har hittat oväntat många spännande saker här. I en perfekt värld skulle jag vara vegan, men just nu äter jag allt även om jag noga tänker igenom varje produkt jag handlar och försöker minska vår köttkonsumtion avsevärt. Oj, vad jobbigt tänker nog en del. Men har man växt upp med en mamma som alltid tänkt lite utanför boxen och intresserat sig för mat och hälsa så har man det med sig. Jag har läst innehållsförteckningar på nästan allt jag köpt i snart 15 år så det mesta kan jag utantill och det hela går både snabbt och på rutin. Än mer kul är det nu när jag får grotta ner mig i alla nya spännande produkter med nya innehållsförteckningar.

Matilda är sedan årets början en hängiven vegetarian. Hon gör inga avsteg och tack vare henne har jag ännu ett uppdrag att fylla på min inköpslista. Hon är inte vegan, än. Men om jag känner henne rätt kommer det att bli så så småningom. Det är inget jag tar upp, för ärligt talat är jag ganska nöjd med att hon fortfarande äter mejeriprodukter och ägg. Det underlättar lite för mig och jag kan lättare se till att hon får i sig det hon behöver men jag beundrar verkligen hennes beslutsamhet och avundas hennes karaktär.

Ost är annars det som kanske fått störst uppsving i vår kost här i Schweiz. Go figure! Men det är ändå roligt att vi numera river vi Gruyere på pastan, hyvlar Emmentaler på smörgåsen och smälter diverse spännande lokala ostar på ”Fredagsracletten”. Raclette är för övrigt världens bästa förtäckta restmåltid. Barnen hatar rester. De är uppväxta på det eftersom jag hatar att slänga mat. Men numera kan jag bara lägga ner mina skulor i små skålar för att sedan se på när alla förnöjt doppar dem i den smälta osten. En riktig win-win situation med andra ord.

Turkisk yoghurt på hink säljs däremot här. Inte vad jag har sett i alla fall. Den finns bara i små fettsnåla och helt ointressanta versioner. Men här finns å andra sidan gudomlig lokalproducerad yoghurt så varför gå över ån efter vatten? Kaffefiler, lite tålamod och lite extra olivolja så är Tsatsikin räddad.

Egentligen behöver man inte göra det så svårt. Bönor, linser och mängder av frukter och grönskar finns ju här precis som hemma. Eller, nja…där förhastade jag mig nog en aning. Frukt och grönt här är faktiskt inte detsamma som hemma. Det är så oändligt mycket godare här, och då syftar jag inte bara på alla de päron, plommon och äpplen jag pallar direkt från grenen på mina cykel- och löpturer. För de smakar såklart allra bäst!

Schweiz är precis som med allt annat föredömliga när det kommer till att försörja sitt land med egenproducerade produkter. Det upptäcker man inom nästan alla områden. Den schweiziska flaggan pryder stolt förpackningarna på nästintill varenda produkt i butikshyllorna. Du kan i alla fall nästan alltid hitta ett Schweiztillverkat alternativ, eller tvärtom, det finns nästan alltid ett alternativ till de Schweiztillverkade.

Ikväll sitter jag, som så ofta, i stallets café. Barnen rider och jag tittar med ett halvt öga. Här har jag min skrivartid. Hemma ägnade jag den stunden åt att mocka, bära vatten, fixa foder etc. Jag gillar min nya egentid. Tiden går så snabbt ändå och hur gärna jag än vill ägna den åt att skriva i bloggen blir det svårt att hinna med vissa veckor. Jag skriver en snutt här och där och syr ihop vid ett bra tillfälle. Som idag.

Nu har vädret har slagit om och sommarvärmen som lät oss sitta ute hela kvällen i fredags är nu ett minne blott och hösten är på väg. Det märker man på vinden som tilltar, den kyligare luften på morgon och kväll men också genom att det skördas överallt. Majsfälten är jämnade med marken och de många handplockade äpplena, päronen och druvorna ligger i stora tunnor och plastbackar längs alla odlingar som omger vår lilla by. Det är spännande att följa ”Vendanges”, dvs skördetiden för vindruvor. Det är en stor happening med festivaler och events i varje liten by. Vi bor mitt i de förnämsta druvornas näste och omges av välkända och renommerade vintillverkare. På mina joggingrundor anas numera en pikant doft av jästa druvor från vinfabriken som ligger lite längre upp i backen.

I helgen hade vi födelsedagskalas för Oscar som nyss fyllt 4 år och för Vilma som fyller 13 år på onsdag. I Sverige brukade vi alltid ha stort släktkalas men tack vare Anders syster Louise och hennes döttrar Josephine och Linda samt deras respektive Jürgen och Luigi fick vi trots allt ihop en härlig bunt familj till vårt första Schweiziska födelsedagsfirande. Louise har varit bortsatt i Schweiz i 30 år och på många olika ställen men nu bor hon inte längre än en timme bort från oss. Kusinerna bor i Zürich och Bern och vi är så glada att de tog sig tid att komma hit och fira med oss! Det blev en riktigt mysig och trevlig kväll och kändes precis som det brukar på våra kalas. Mamma var också med och hon flög hit i torsdags och åkte hem ikväll. Det var en mysig helg med henne också. Nu laddar inför onsdag då vi får glädjen att fira vår första tonåring!

Over and out från äpplenas dal…